Ιούνιος 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


Καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου «Ανακαινίζω τη ζωή μου με τον Αριστοτέλη», της συγγραφέως, Αρχιτεκτόνισσας κας Φένιας Τσανάκα.

Η παρουσίαση θα γίνει από την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Σπάρτης, πρώην Αντιπεριφερειάρχη κα Κανελλοπούλου Αναστασία και τον Αρχιτέκτονα κο Δώρο Σολομό, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 στις 7.00 μ.μ. στην Πνευματική Εστία Σπάρτης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δ.Π. ΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣΙούνιος 2022
Οκτώβριος 2021
Ιανουάριος 2022

ΑΙΜΙΛΙΑ ΜΠΑΚΟΥΡΟΥ
(1946 – 2022)


Απεβίωσε στις 16 Ιανουαρίου 2022 η Αρχαιολόγος Αιμιλία Μπακούρου πρ. Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λακωνίας, επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η εκλιπούσα κατήγετο από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Σπούδασε Αρχαιολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1973. Από το 1980 έως το 2006 διετέλεσε διευθύντρια της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Νομοί Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Αργολίδος). Η Αιμιλία Μπακούρου συνεδέθη ιδιαίτερα με τον Μυστρά και συνέβαλε τα μέγιστα στην αναστύλωση και προστασία των μνημείων του. Η θητεία της ως Προϊσταμένης της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμπίπτει με την παρουσία της Μελίνας Μερκούρη στο Υπουργείο Πολιτισμού η οποία δίδει νέα ώθηση στις αναστηλωτικές εργασίες στο Μυστρά συνιστώντας «Ομάδα Εργασίας για τις Αναστηλώσεις των Μνημείων του Μυστρά» που θα εξελιχθεί αργότερα στην «Επιτροπή Αναστήλωσης Μνημείων Μυστρά» μέλος της οποίας με σημαντικές αρμοδιότητες είναι η Αιμιλία Μπακούρου και προχωρούν άμεσα στην συμπλήρωση αναστηλωτικών έργων στις εκκλησίες και την σύνταξη μελέτης για την αναστήλωση του Παλατιού και στην συνέχεια στην αναστήλωσή του.

Δεκάδες έργα αναστηλώσεως ναών και βυζαντινών μνημείων δρομολογούνται και εκτελούνται υπό την επίβλεψή της, πλην του Μυστρά, της Μονεμβασίας και του Γερακίου σε χωριά της Λακωνίας από τους Βορείους Δήμους μέχρι την Μάνη και τον Ζάρακα.

Σημαντική η προσφορά της και στους λοιπούς Νομούς ευθύνης της: την Αρκαδία, την Αργολίδα και την Μεσσηνία με σημαντικότερη την συμβολή της στην διάσωση των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό του 1986 στην Καλαμάτα μνημείων.

Πέραν του αναμφισβήτητου έργου της και της εκτιμήσεως των συναδέλφων της Αρχαιολόγων, απελάμβανε της αγάπης και του σεβασμού και των κατωτέρων υπαλλήλων και φυλάκων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίες για τους οποίους πολλαπλώς ενδιαφέρετο, ενίσχυε και επιμόρφωνε μπολιάζοντας την αγάπη για τα μνημεία που φυλάττουν με αποτέλεσμα να εντυπωσιάζονται ευχάριστα ιδιαίτερα οι ξένοι ταξιδιώτες του Μυστρά.

Ο Σύνδεσμος Φίλων Βυζαντινής Πολιτείας Μυστρά εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στα παιδιά της εκλιπούσης την Αρχιτέκτονα Ναταλία και τον Μηχανολόγο Δημήτρη και υποστηρίζοντας την επιθυμία της οικογένειας για σύσταση Βιβλιοθήκης στο Μυστρά θα καταθέσει το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ για τον σκοπό αυτό στον Τραπεζικό Λογαριασμό της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, θα ενισχύσει δε ποικιλοτρόπως τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Βιβλιοθήκης ως ελάχιστο φόρο τιμής στην αείμνηστη Έφορο Αιμιλία Μπακούρου.

Μυστράς, 31 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΥΣΤΡΑ
Σεπτέμβριος 2019

Στη συνέχεια των ενημερωτικών συναντήσεών μας με το Περιφερειάρχη κο Νίκα, το Δήμαρχο Σπάρτης κο Δούκα που είναι και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου, στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 αντιπροσωπεία του Συλλόγου, παρουσία του Βουλευτή Λακωνίας κου Αθανασίου Δαβάκη συναντήθηκε με το Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κο Γεώργιο Διδασκάλου Στη συνάντηση αυτή παραδώσαμε στο Γενικό Γραμματέα Συγγραφή Υποχρεώσεων με ενσωματωμένες τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνηση των αναγκαίων προμελετών αποκατάστασης όλων των κτισμάτων και υποδομών του Κάστρου, που συντάχθηκαν από το Σύλλογο και τον ενημερώσαμε για την προτεινόμενη από εμάς ακολουθητέα διαδικασία. Επίσης ενημερώσαμε το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζεται στο «άνοιγμα» στο κοινό του συγκροτήματος του παλατιού και του αναφέραμε για τη δυνατότητα του Συλλόγου, διάθεσης μέσω χορηγίας του μικρού ποσού που απαιτείται για την ολοκλήρωση των μικροεργασιών που υπολείπονται.

Ο Γενικός Γραμματέας έδωσε άμεσα εντολή στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου να κινήσει τις απαραίτητες ενέργειες για το «άνοιγμα» στο κοινό του συγκροτήματος του παλατιού, στο δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα, βάζοντας το όλο θέμα στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου και δεσμεύτηκε να μελετήσει με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση το υποβληθέν σχέδιο Συγγραφής Υποχρεώσεων καθώς και τις προτάσεις μας για την ανάθεση του έργου.ΠΡΟΣ: Αξιότιμο Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γεώργιο Διδασκάλου

Μυστράς 27-9-2019

κ. Γενικέ,

Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογός μας που ιδρύθηκε στις αρχές του 2018,έχει ως σκοπό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την UNESCO, τον Δήμο Σπάρτης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και σχετικούς φορείς της περιοχής, την ανάδειξη της Βυζαντινής Πολιτείας του Μυστρά ως ενός Διεθνούς Πολιτισμικού Επιστημονικού Επιμορφωτικού Ψυχαγωγικού Κέντρου εξερεύνησης, προσέγγισης και προβολής της Βυζαντινής Πολιτισμικής και Γεωπολιτικής Κληρονομιάς και μέσω αυτής την επίτευξη της πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Βασικός στόχος για την επίτευξη του σκοπού του Συλλόγου μας είναι η ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης και αναστήλωσης στην Καστροπολιτεία του Μυστρά ,έργο που εκφράζει το σύνολο της Λακωνικής Κοινωνίας και όχι μόνο και για την επίτευξή του προχωρήσαμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών, συγκεκριμένα:

Η σχετική προσπάθειά μας στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που δίνει τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης του χρόνου συμβασιοποίησης του έργου και θα επιτρέψει μέσω ανάθεσης σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, την εκπαίδευση μεγάλου αριθμού φοιτητών σε ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο αναστηλωτικό έργο, παγκόσμιας σημασίας. Στα πλαίσια αυτά διαχωρίσαμε το έργο των αναγκαίων προμελετών στα εξής κατά σειρά στάδια:

α) Συγγραφή του τεύχους υποχρεώσεων με ενσωματωμένες τεχνικές προδιαγραφές, σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις, Οδηγίες και Κανονισμούς (ολοκληρώθηκε).

β) Αποστολή της Συγγραφής σε Πανεπιστημιακό ίδρυμα για προέλεγχο και αποστολή της στη συνέχεια στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ολοκληρώθηκε) και μέσω αυτής στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού για την έγκρισή τους.

γ) Αναζήτηση χορηγού ο οποίος θα είναι και ο αντισυμβαλλόμενος στη σύμβαση με το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα ως Εργοδότης.

δ) Αναζήτηση Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για ανάληψη του έργου

ε) Υποβολή αιτήματος για τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις επισκέψεων και αποτυπώσεων, μελών της μελετητικής ομάδας στον υπό μελέτη χώρο καθώς και χορήγησης στο μελετητή, όλων των μέχρι σήμερα μελετών, τοπογραφικών αποτυπώσεων καθώς και πάσης φύσεως ερευνητικού ή αρχειακού υλικού για την υποβοήθηση του έργου του.

στ) Αίτημα για ορισμό εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού στην Επιστημονική Επιτροπή παρακολούθησης του έργου.

ζ) Υποβολή τμηματικά των παραδοτέων στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού σύμφωνα με τις απαιτήσεις της συγγραφής υποχρεώσεων, για την έγκρισή τους και την ολοκλήρωση του έργου. Γενικότερα και πέραν των παραπάνω ο ρόλος του Συλλόγου αναφέρεται στο τεύχος της Συγγραφής υποχρεώσεων.

Η Συγγραφή αναφέρεται σε όλα τα κτίσματα για τα οποία δεν υφίσταται προμελέτη.

Έχοντας ολοκληρώσει τη Συγγραφή Υποχρεώσεων με ενσωματωμένες τις τεχνικές προδιαγραφές και μετά από τον έλεγχό τους από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που όπως γνωρίζετε διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση , σας την αποστέλλουμε συνημμένα, προκειμένου να τύχουμε της έγκρισης του αρμοδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις, πληροφορίες και γενικότερη συζήτηση επί του αιτήματός μας.

Τηλέφωνα και e-mail επικοινωνίας των εκπροσώπων μας είναι: 210 3212812, 6944304341 Δημήτριος Καστάνης Πρόεδρος (e-mail: kastanis21@yahoo.gr) και στα τηλέφωνα: 2731550978 – 6987721743 Γιάννης Λαζαρίδης Γενικός Γραμματέας (e-mail: inlazaridis@gmail.com).

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δ.Π. ΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣΔελτίο Τύπου - Απρίλιος 2018

Με μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων από την Αθήνα και την Λακωνία ολοκληρώθηκαν στις 14 Απριλίου 2018 στα γραφεία της Ιστορικής Έδρας του Δήμου Σπάρτης στο Μυστρά οι αρχαιρεσίες για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου του νεοσύστατου συλλόγου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΥΣΤΡΑ».

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Δημήτριος Καστάνης Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Βαχαβιώλος Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Λαζαρίδης Γενικός Γραμματέας, Αγγελική Αργειτάκου Ειδική Γραμματέας, Ηλίας Περγαντής Ταμίας, Πολυζώης Κουρκούλης Μέλος και Παναγιώτα Στασινοπούλου Μέλος.

Σημαντικές προσωπικότητες συμμετέχουν στον άνω Σύλλογο που σκοπό έχει την ανάδειξη της Βυζαντινής Πολιτείας του Μυστρά ως διεθνούς, πολιτισμικού, επιστημονικού, επιμορφωτικού, ψυχαγωγικού κέντρου εξερεύνησης, προσέγγισης και προβολής της Βυζαντινής, Πολιτισμικής και Γεωπολιτικής κληρονομίας και μέσω αυτής της πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Μέχρι την δημιουργία της ιστοσελίδας του Συλλόγου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210 3212812, 6944304341 Δημήτριος Καστάνης Πρόεδρος (e-mail: kastanis21@yahoo.gr) και στα τηλέφωνα: 2731550978 – 6987721743 Γιάννης Λαζαρίδης Γενικός Γραμματέας (e-mail: inlazaridis@gmail.com).

Μυστράς, 18 Απριλίου 2018

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δ.Π. ΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣΑπρίλιος 2018

Για τη διευκόλυνση της επισκεψιμότητας Βυζαντινών Μνημείων στην περιοχή του Μυστρά και συγκεκριμένα των Κρηνών Κρεββατά και του ρέματος προς τον Αηγιάννη στους Βουβάλους ,ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης, προχώρησε στον καθαρισμό τους.Δελτίο Τύπου - Σεπτέμβριος 2019

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, που θα τελεσθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 και από ώρας 7.30 έως 10.00 π.μ., στο καθολικό της Ιεράς Μονής Βροντοχίου Παναγίας της Οδηγήτριας «Αφεντικό», στο Βυζαντινό Μυστρά.

Ο Ναός της Θεοτόκου Οδηγήτριας κτίσθηκε το 1310 μ.Χ. (κατ’ άλλους κτίσθηκε 1290-1295 Αν. Ορλάνδος) στην βορειοανατολική άκρη της Κάτω Χώρας του Μυστρά, ως καθολικό της Μονής του Βροντοχίου από τον ηγούμενο Παχώμιο και Μέγα Πρωτοσύγκελο της Πελοποννήσου.

Το μνημείο αυτό είναι γνωστό και ως «Αφεντικό».

Η είσοδος στο Κάστρο θα είναι ελεύθερη.

Μυστράς, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δ.Π. ΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ